APAKAH TIPS DAN CARA UNTUK RAMBUT

Hai, Sungguh mantap blog ini dan sangat berguna untuk saya dan juga para surfer yang lain. Saya ingin bertanya jika ada tips-tips dan cara-cara yang betul untuk meluruskan rambut dan mewarnakan rambut sendiri dirumah. Jika ada tidaklah perlu penggemar gayaan rambut seperti saya dan juga diluar sana pergi ke saloon dgn dikenakan bayaran yang mahal. Boleh dibuat sendiri dirumah dgn budget yang murah.

About these ads

38 Comments

  1. aiai2u said,

    August 17, 2008 at 7:14 pm

    Hai Tina,

    Terima kasih kerana meluangkan masa melayari blog ini. Satu persoalan yang baik untuk kita yang mengemari sering bertukar fesyen, gaya rambut. Pada pendapat saya, untuk mengurangkan kos, kita kenalah menggunakan cara tradisional iaitu meluruskan rambut dengan tepung dicampurkan dengan cecair @ ubat yang digunakan untuk kerinting rambut dan lumurkan menggunakan sikat ketat ke rambut secara perlahan, setelah selesai semuanya, dibiarkan 45 minit dan kemudian dibilas dan sewaktu melurus/mengeringkan gunakan seterika rambut dengan rambut diletakkan dipermukaan bantal untuk diseterika, pekerja adalah adik beradik sendiri. Maka kuranglah kos minyak dan membuang duit mahal sekurangnya RM100 ke atas. Untuk mewarnakan rambut, cari daun inai, tumbuk dan dilumurkan ke rambut, tutup rambut dengan kain selama 45 minit dan dibuka, dicuci. Lihatlah perubahan warna rambut anda.

    • eryssa said,

      November 15, 2012 at 6:10 am

      ermm .. tepung nk bnyk mne ? cecair pulak air suam ke ubat kerinting tu .. ?

    • nabilah said,

      December 20, 2013 at 12:26 pm

      kalau inai untuk warnakan rambut tu dibeli atau inai henna dan rani?

  2. aiai2u said,

    August 17, 2008 at 7:16 pm

    Hai kawan-kawan diluar sana yang melayari blog ini. Jom kita kongsikan pendapat dalam persoalan Tina, bagaimana meluruskan dan mewarnakan rambut dengan kos yang murah dan hanya dilakukan di rumah. Jom! saya pasti banyak pendapat anda……

  3. aiai2u said,

    August 22, 2008 at 10:42 pm

    Hai Tina dan surfers yang lain,

    Ada petua terbaru yang Tina inginkan dan dikongsikan kepada semua wanita, gadis yang inginkan tips mengurangkan kos untuk meluruskan rambut dan boleh dibuat di rumah sahaja. Berguna untuk semua dan para surirumah….. Baca berikut…

    Meluruskan Rambut
    Ambil santan perahan pertama dari sebiji kelapa tua. Kemudian masukkan sebiji air perahan limau nipis ke dalam santan tersebut. Sapukan sekali sehari. Setelah itu cuci rambut dengan air sejuk. Amalkan selama seminggu.

  4. farah said,

    March 15, 2009 at 12:22 pm

    jd ke?

  5. aiai2u said,

    March 22, 2009 at 10:42 am

    Hai farah,

    Terima kasih layari web liferelax. Belum cuba belum tahu….heheh

    Petua ini ada kawan yang telah praktik…adalah juga menjadi. Tujuan mengurangkan kos untuk suri2…

    Take care

  6. waniey said,

    February 6, 2010 at 10:52 am

    rmbut lurus nie kekal smpai bler???

  7. shah said,

    May 23, 2010 at 7:53 am

    saye lelaki…sy nk luruskan rambut biar jdi mcm aril af7..sy punye bkan kerinting..tpi mengering…

  8. aiai2u said,

    June 18, 2010 at 5:06 pm

    hai shah,

    maaf lambat respon. Luruskan rambut senang ja.. pergi ke salon berdekatan, rambut yg kering boleh dirawat dan diluruskan.

    Selamat mencuba!

  9. razor said,

    September 10, 2010 at 12:19 pm

    saye ni seorang lelaki…Dan ingin bertanya satu soalan……rambut sye ni kerinting…..sye nk juge mempunyai rambut yg lurus n senang diurus…..tp sye nk yg bajet murah je…..bg ar tips sikit…

  10. ekien rawang said,

    November 18, 2010 at 7:36 am

    sy nak tye cmnew nak buat hightlight rmbut ngan bjet y mrah sy nak buat di rmah je…tlonk bg tips n brg2 yg perlu di gune..

    terima kasih..huhuhu

  11. January 12, 2011 at 9:47 pm

    Untuk menjaga rambut yang rebonding atau sudah dilakukan teknik pelurusan, ada suatu info berguna buat tatapan kalian:

    Penjagaan rambut lepas rebonding atau pelurusan

  12. priscilla said,

    February 16, 2011 at 12:15 pm

    mengaoa rambut yang di luruskan cepat rosak?

  13. Sera Amanda said,

    March 30, 2011 at 8:01 am

    Mcamne nak jaga rmbut kerinting supaya die kekal curl..n bunga curl die cantikk~…

  14. nadira dira said,

    May 2, 2011 at 12:24 am

    SAYA MAHU TIPS YG LEBIH MUDA TAMPA MENGELUARKAN WANG YG BANYAK……ADA TAK?

  15. fikri asyraf said,

    May 6, 2011 at 3:40 am

    salam, rambut saya niie takde lahh kerinting sgt tp sy nk lrus smula dan snang diurus bkn apa msa sy kcil rmbut sy lrus, lmbut dan snang dirus tp bila dh sklah rndah, rmbut sy brbah, boleh bg sy cra untuk mmbuat rmbut sy kmbli sprti dlu?

  16. ms.kim said,

    June 17, 2011 at 9:07 am

    law nak sve bajet 4 rbonding bli jk ubt rbonding ..ubt rebon ada 2. yg ptama kna pakai slama 45minit..pas tu cuci ngn air xyh kai sympo..pas2 kering kn n iron.. ubt kedua plak slama 15 minit… pastu cuci n letak conditioner.. pas2 kering kn n iron lurus2..jgn cuci slama 3 hri..aftr 3 ari bru boi cuci rmbut..pas2 kna la pakai sympo n conditioner tiap kli cuci rmbut..coz law x pkai conditioner memg rmbut keras mcm sabot klapa hihi :)

  17. alice12 said,

    August 21, 2011 at 2:25 am

    bagos petua nie…tapi mavam mane nk cari ubat tok luruskn rambut..saye masih belajar…xde kew petua yg lagi senang dan mudah???saya teringin mempuyai rambut yg lurus….memandang kn rambut saye kerinting semulajdi tetapi bentuk curl dye dh x cantik…

  18. October 11, 2011 at 3:43 pm

    Thankfully some bloggers can still write. My thanks for this blog post

  19. sara said,

    December 12, 2011 at 12:37 pm

    sy nk tanye cmne nk luruskn rmbut pakai iron…sy takut silp2 hangus pulk….? :(

  20. tansya alya said,

    December 13, 2011 at 4:59 am

    jike memakai seterika untuk meluruskn hanye tahan seketika je ker?

  21. mat said,

    February 2, 2012 at 12:29 pm

    jf

  22. mat said,

    February 2, 2012 at 12:34 pm

    salam 1 malaysia..
    rambut sye ni krinting , tebal , and kembang ..
    klau bole sye ingin jdi kan rmbut sye sperti rmbut aril af ..
    rmbut sye sering mnjadi kutukan kwan2 sye yg laen ..
    sye berharap sngat anda ad pnyelesain yg mudah , senang and murah kos nye ..
    jasa mu akan ku kenang .. :)

  23. Ariel said,

    February 14, 2012 at 11:55 pm

    Salam 1 Malaysia..

    Tips pling mudah yg boleh aku share kat sini ialah korang pi supermarket & try cari Wella Hair Straightener..kotak warna merah klu x salah..(aku pernah beli dkt Giant,bhagian minyak rambut/syampu)

    Cara nk pakai korang letak sikit atas sikat (macam letak ubat gigi dkt berus) & tarik la atas rambut korang..ulang hingga rata pada rambut & trik sampai lbh kurang lurus then biarkan selama 30 mnit..

    Lpas 2 bleh la korang cuci & dlm kotak 2 ada 1 lg tiub warna putih (neutralizer cream) utk buat rambut lembut..sama jgak cara sapu atas rmbut..

    Masa guna ubat nie rambut aku paras bahu & 1 tiub (saiz ubat gigi yg besar) aku bleh guna 2-3 kali..
    Apa yg pling penting modal x sampai RM50 & aku x payah iron pn rambut..(harga skrg aku x pasti yer)

    P/s : Ubat straight kat saloon pn blh beli klu x salah tp x dapat la ubat utk lembutkn rambut 2..aku suggest korang try cari Wella dlu..

    -klu korang jumpa & dpat harga tkini tlong email kat aku yer..
    -pendek007@yahoo.com
    -klu nk tnya tntg cara pakai pn blh email jer (rsanya dh tperinci kot kat atas..hehe)

    • jambu said,

      April 14, 2014 at 3:57 pm

      lama x kesan dia?

  24. ateEy said,

    May 17, 2012 at 2:49 pm

    Memang menjadi ye Ariel?

  25. sya said,

    June 16, 2012 at 2:29 pm

    rambot saye kerinting belah bawah , mcm mane nakk buad spy jadi lurus ?

    • botak said,

      August 31, 2012 at 5:53 pm

      apa kmu org nie

  26. Nisa Payne said,

    September 28, 2012 at 7:54 am

    Macam mana step nak warnakan rambut menggunakan inai rambut ?

    • coll said,

      October 7, 2012 at 3:23 am

      ade bhagian blakangg kotak…right??

  27. eryssa said,

    November 15, 2012 at 6:16 am

    nisa … senang jer … ambil daun inai tumbuk and then sapu @ lumurkn kat rmbut slame 30 – 40 mnit .. its very simple .. :)

    selamat mncube ..

  28. Eyka said,

    July 29, 2013 at 1:55 pm

    Adakah telur membantu dlm pelurusan rambut ?

  29. Dafina azizan said,

    August 18, 2013 at 9:04 am

    Saya ni budak lagu.saya nak warna rambut saya dengan daun inai.dia kena berapa minit nak tunggu.kawan saya cakap 5 atau 10 minit je sebab dia kata kalu lebih nanti jadi merah,saya nak warna perang tak nak merah.yang betulnya macam mana?

    • Fita said,

      August 24, 2013 at 2:45 am

      Gmana caranya sist ?

  30. azman said,

    December 10, 2013 at 12:29 pm

    sya lelaki.rambut saya kerinting dan macam mne nk luruskannya tanpa rebonding


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: