Ada Apa Pada Teh Hijau?

Banyak khasiat terkandung dalam Teh Hijau. Amalkan tabiat gemar meminum teh. Masyarakat Malaysia sejak dulu lagi telah mengamalkan kebiasaan meminum teh. Telah menjadi kegemaran dijadikan hidangan pagi mahupun malam.

Teh adalah minuman berkafeina dan dihasilkan daripada daun atau pucuk pokok renek Camellia sinensis atau Camellia thea di dalam air panas dan sejuk, melalui cara rendaman atau campuran. Cara pemprosesan melibatkan pengoksidaan, pemanasan dan pengeringan. Selain itu, untuk memberi rasa yang berlainan dan peningkatan kualiti, teh dicampurkan dengan pelbagai jenis herba, rempah, bunga dan perasa buah.

Antara Khasiat Teh Hijau:-

  1. Mencegah Penyakit Kanser – Teh dapat mencegah timbulnya penyakit dan beberapa penyakit kanser.
  2. Menurunkan Berat badan – Penyelidikan telah dibuat oleh International Journal Of Obesity, telah menyimpulkan bahawa ekstrak teh hijau boleh meningkatkan pembakaran kalori dan lemak yang diperlukan untuk menurunkan berat badan di mana teh hijau meningkatkan pembentukan panas tubuh hasil dari pencernaan normal, penyerapan dan metabolisme makanan.
  3. Mengatasi Keracunan Makanan – Telah lama diketahuai melalui pengalaman bahawa teh hijau dapat membunuh bakteria. Contohnya, pengambilan teh yang pekat boleh merawat cirit birit.
  4. Menurunkan Tahap Dalam Darah – Telah terbukti oleh Dr Minowada dari University Kyoto mendapati bahawa gula dalam air kencing pesakit diabetes telah turun ketika mereka mengambil bahagian dalam upacara meminum telah. Terbukti teh berupaya menurunkan gula yang berlebihan dalam darah.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: