Hinata Ala Sawoku

Bahan-bahan

  • Ikan Tenggiri 250gm
  • Garam secukup rasa
  • Cili padi ikut kesukaan – dipotong-potong kecil
  • Limau nipis secukupnya

Cara-cara

  1. Rendamkan ikan tenggiri dan dihiris kecil-kecil mengikut kesukaan, masukkan ke dalam mangkuk, tambahkan 3 cubit garam, serbuk perasa, cili padi dan air limau nipis. Anda juga boleh menambahkan kunyit agar hinata tidak kelihatan pucat.
  2. Gaulkan sebati (jika kekurangan rasa bolehlah ditambah ikut kesukaan) dan biarkan setengah jam sehingga ikan masak dan kemudian boleh dihidangkan

* Anda juga boleh letakkan anak buah nangka biasa disebut ‘lopuk’ oleh suku kaum kadazandusun (dikisar ditumbuk halus), selain daripada itu daun selasih atau ‘bawing’ boleh juga dicampur pada hinata. Anak buah nangka dikisar atau ditumbuk halus. Bukan kemestian tetapi sebagai penambah rasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: