Nasi Lemak

Bahan-bahan

1 kg beras kesukaan sendiri, lebih baik yang berlemak
1 liter santan [5 cawan santan]
3 helai daun pandan

3 keping hirisan halia Bawang merah dihiris
garam secukupnya

Kunyit untuk nasi kekuningan(jika perlu – ikut kesukaan)

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS:
250 gm ikan bilis [bersihkan dan buangkan kepala]
1 senduk cili kering ditumbuk
3 labu bawang besar dikisar atau ditumbuk
sedikit belacan(ikut kesukaan)
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar hiris besar
garam
gula
minyak untuk tumis

Cara Memasak

  • Masak Nasi ditambahkan santan, campur pandan, hirisan halia dan sedikit minyak agar nasi nampak berkilat, tunggu hingga masak.
  • Untuk membuat sambal, bahan-bahan yang dikisar ditumis, masukkan sedikit asam jawa, garam, gula dan seterusnya bawang yang dihiris tadi. Tunggu hingga masak.
  • Nasi boleh dihidang bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, kacang tanah yang digoreng, ulam timun dan kangkung rebus.

Selamat mencuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: