Berjimatlah…

  1. semalam aku dengar berita, zeti aziz cakap kadar inflasi naik bulan ini. bulan depan turun sket. jadik aku usha berita harian dalam tenet nie. apa yang aku leh cakap, sebab harga minyak naik paras hidung, barang2 lain pon dijangka naik sama.

    dalam hal2 real estate nih, yang susahnya, BLR(Base Lending Rate) gerenti2 akan naik. BLR ni bagi sesapa yangg tak tau, effect kepada yang ada buat loan atau pinjaman. Orang2 yang buat hartanah ni, beli jual umah, sewa umah, secara langsung akan effect pinjaman drg. katakan lah, bulan2 apartmen yg korang sewakan, penyewa bayar RM500, ko bayar bank RM500. disebabkan BLR naik ko terpaksa bayar RM600. tak ke sakit. nak tambah RM100 lagik. klu ada 10 bijik umah dah pening mcm nak pitam. bagik aku tu la risiko dalam real estate nih. klu tak berani, jgn nak buat la bab2 hartanah ni. biar aku je yang buat sorang. hehe.

    dalam direct sell ni.. nak jumpa prospek atau group ko, mesti nak jalan guna keta kan. minyak gak. nak kurangkan jumpa, mmg tak leh. mmg kena tambah jugak sen tuk beli minyak. bagik aku same gak la dengan org yang keja. keja lagi ssakit, ari2 mesti nak kuar kerja. tak ke sakit. nak anto barang2 orang pesan pon dah satu hal. yang aku dapat bagik pendapat sini, kena rancang perjalanan korang. biar sekali sehari je kuar. klu cam aku nih, biar jumpa group suma ada, tak jugak sakit sangat nak jumpa satu2. klu camtu mmg abes sen pi kat minyak je kan. jadik, sini kita pandai2 la rancang perjalanan.

    pasal nak bayar2 bil ni dah tak susah. pakai je internet banking. mcm kat labuan ni, bil air je yang tak bleh pakai internet banking. tak jugak buang masa n tenaga aku pi beratur kat sane kan. bleh gak kurang kan minyak aku pi sana. teknologo main peranan penting gak skang ni utk jimatkan sen kita. kite je yang masih tak nak pakai. klu aku nak transfer duit ke, dari umah aku je. kan senang. ni bukan mcm dulu agik. kene beratur, amik nombor. dah ada teknologi tapi tak nak guna, tak ke bangap tue.

1 Comment

  1. Wayu said,

    July 7, 2008 at 5:06 pm

    zul, saya setuju sangat pendapat itu dengan merancang perjalanan kita. Memandang harga minyak telah melonjak naik. Bebanan semakin tinggi. Oleh itu, kita kenalah pandai merancang dan meneliti setiap perjalanan dan keperluan tanpa membuang begitu sahaja. Sekarang ni, online banking kan ada tidak perlu drive-drive kereta untuk keluar membayar bil, skrang ni bil telefon, elektrik dll telahpun online….. Negara kita hampir setanding dengan negara luar tau… Pada yang begitu terdedah dengan internet, janganlah lengah-lengah lagi, belajar! belajar daripada kawan-kawan, saudaramara….jangan malu untuk tue…. Betul pendapat zul tu… Dalam blog liferelax ni ada maybank2u online lagi tu. Ai ai, buatlah lagi beberapa link bank yang lain. Teruskan mencari artikel2 yang menarik untuk kami relak….dan membaca artikel tu ok.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: