20 Perkara Papa Perlu Tahu Tentang Penyusuan

Menyusukan bayi dengan susu ibu secara esklusif memang memerlukan komitmen yang besar. Bukan sahaja daripada si ibu tetapi juga daripada bapa. Jadi, sebagai bapa, anda perlulah tahu khasiat yang terkandung dalam susu tersebut dan kebaikan pada isteri.

  1. Penyusuan pertama seeloknya dilakukan secepat mungkin selepas bayi dilahirkan untuk merangsang penghasilan dan pengaliran susu yang baik.
  2. Sebelum menyusukan bayi, ibu haruslah melembutkan payu dara dengan meletakkan tuala hangat pada payu dara selama beberapa minit.
  3. Susu badan mengandungi 87.5 peratus air. Oleh itu, banyakkan minum air sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari.
  4. Semakin kerap ibu menyusukan bayinya, semakin banyak susu dihasilkan.
  5. Ibu yang menyusukan bayinya secara eksklusif akan kerap lapar.
  6. Sepanjang tempoh menyusu, bayi akan makan apa saja makanan yang dimakan oleh ibunya. Oleh itu, ibu haruslah mengawasi pengambilan kafeina, alkohol, nikotin dan gula kerana bahan-bahan tersebut mudah meresap ke dalam susu ibu dan akan memberikan kesan buruk kepada bayi.
  7. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusukan bayinya pada waktu malam kerana itu hormon prolaktin akan dikeluarkan pada tahap yang paling tinggi.
  8. Ibu yang menyusukan bayinya, dinasihatkan agar berhati-hati semasa mencuci payudara. Elakkan daripada menyapu sabun pada bahagian aerola dan puting bagi mengelakkan kekeringan pada bahagian tersebut…. BERSAMBUNG…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: